Terugblik 2020

Terugblik 2020

21 september 2020 Jaarvergadering en Bianca Tiegelaar, de ‘schoonmoeder’van het Westland

De jaarvergadering  zou oorspronkelijk worden gehouden op 16 maart,  maar werd verzet vanwege de inval van het coronavirus in de maand maart. Nadien zijn er geen ledenavonden meer geweest. Gelukkig kon er in de zomermaanden wel koffie gedronken worden met een aantal leden. Dit hebben we drie maal gedaan. Toen was in september de ledenvergadering mogelijk waarbij de leden op 1,5m afstand van elkaar moesten zitten en er niet gelopen mocht worden. Het was een bijzondere bijeenkomst met strakke regels.

Tijdens de avond werd het jaar 2019 nog een keer doorgesproken, vergezeld van een dia presentatie. De begroting werd goedgekeurd en er werden twee nieuwe bestuursleden aangesteld. Twee jubilarissen ontvingen een mooi boeket bloemen: Jos van der Salm was 40 jaar lid en Tineke van der Meulen 25 jaar.

Er werd een cheque overhandigd aan de organisatie Voor elkaar Met elkaar (VeMe). De bijdrage is bestemd voor kleinschalig wonen met zorg voor meervoudig gehandicapte kinderen.

Na de pauze kregen we een lezing van Bianca Tiegelaar, de schoonmoeder van het Westland. Zij wil met haar acties de mensen bewust maken van het belang van een schone omgeving/ een schoon Westland. Zelf ruimt ze overal allerlei zwerfafval op. Zij organiseert schoonmaakacties op het strand en geeft lezingen over afval. Het was een goede presentatie waarin zij ons bewust maakte van het teveel aan verpakkingsmateriaal bij producten die we kopen. Ze merkte ook op dat de industrie het heffen van statiegeld op flesjes en blikjes tegenhoudt en deze door vrijwilligers laat opruimen. Dat was ook voor haar een eye-opener. Het was een goede lezing door een zeer gemotiveerde dame.

 

17 februari 2020 Inspirerende avond met schaatster Ria Visser

Op maandag 17 februari was BN-ner Ria Visser bij ons te gast. Ze won op 18-jarige leeftijd  in 1980 de zilveren medaille op de 1500m op de Olympische Spelen in Vancouver. Na die tijd heeft ze gestreden om weer dat niveau te halen, hetgeen niet lukte. Dit leverde haar een gevoel van frustratie op. Dit proces duurde veel te lang, namelijk 8 jaar. 

Dit heeft haar een kijk op het leven gegeven die ze met ons deelde. Via oefeningen van spieren en ademtechniek kwamen we tot ontspanning. Deze technieken past ze toe op workshops en ze geeft aan dat door ontspanning er altijd nieuwe wegen zichtbaar worden. Naast haar schaatscarrière is ze jarenlang sportjournaliste geweest en ook hier heeft ze ruimte moeten creëren om haar plaats te veroveren. Ze nam ons mee in de F(emale) Formule. Dit vertaalde ze in: Flexibititeit, Fit, Finishgericht, Food, Flirt, Flow en Feelgood.

Formule F is yoga voor je geest.

 

5 februari 2020 Bezoek aan de Lakenhal in Leiden.

Op deze woensdag gingen we met 6 dames naar Leiden. Eerst met de tram en vervolgens met de trein. We waren er zo. Na een korte wandeling door zonnig Leiden arriveerden we bij de Lakenhal. Hier bezochten we de tentoonstelling over de jonge Rembrandt. Deze bestond uit schilderijen en etsen gemaakt in de jaren tussen 1624 en 1634. Hij had nog weinig geld en gebruikte dikwijls zijn eigen gezicht als model. Een topstuk was het schilderij van een oosterse man. Net als tijdgenoten was hij geïnteresseerd in Oosterse mannen. Daarnaast maakte hij verschillende etsen en schilderijen over de vlucht van de Heilige familie naar Egypte. Na het bezoek aan deze bijzondere tentoonstelling, was er gelegenheid de overige zalen van het museum te bezoeken. Na nog een afsluitende kop koffie, gingen we weer op Monster aan. Met dank aan Toos en Maria voor de organisatie van deze excursie.

 

20 januari 2020 Kaartavond

Op deze avond mochten we ook de heren weer begroeten om gezellig met ons mee te kaarten. Met 7 tafels klaverjassers en 3 tafels met canasta speelsters was het een gezellige drukte. Voor het eerst was er geen loterij en dat beviel goed, nu was er meer tijd om een praatje te maken. De klaverjassers kregen op volgorde van het aantal punten een prijs, van de canastaspeelsters werd het scoreblaadje in een grote ton gedaan en Piet trok hier de winnaressen uit. Het was weer een heel geslaagde avond.

 

6 januari 2020 Nieuwjaarsbijeenkomst en film ‘de laatste kouwe tuinder’

Op deze eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar wensen we elkaar alle goeds voor 2020, veel gezondheid vooral. Hierna was er de speech van de voorzitter, een terugblik op het 60 jarig feest en een toast op het nieuwe jaar. Vervolgens werd de film : ‘De laatste kouwe tuinder’ vertoond. Het levensverhaal van Peter Zuijderwijk uit Monster, die zijn leven lang heeft getuind op zijn onverwarmde bedrijf aan de Molenweg en wiens bedrijf nu moest wijken voor grootschalige tuinbouw. Hier heeft hij mee ingestemd maar het ging hem aan het hart om zijn bedrijf te zien afbreken. Hij ging langs allerlei spullen in de schuur, vele met een verhaal. Ook waren er beelden van de teelt en de kopers van de producten. Peter was bewust getuige van het verdwijnen van zijn levenswerk. Angelo Damen, die als jongen bij Peter werkte, heeft deze film gemaakt.