Terugblik 2019

 

2019: Dit jaar mogen we ons 60-jarig jubileum vieren.

16 december 2019 Kerstviering

Op deze kerstavond was de opkomst mooi, er waren 70 dames. De viering in de kapel was in elkaar gezet door Mieke en Winnie met een bijzondere kerstlezing over een eenzame vrouw. De muzikale omlijsting was bijzonder: dit keer op het keyboard door Theo Kok en Rieneke van der Endt was de fluitiste. De traditionele kerstliederen werden goed meegezongen door de dames. Na de viering was er een broodmaaltijd in de Tuinzaal. Deze was feestelijk versierd en de tafels waren mooi gedekt. Ook hier hadden we een muzikant in ons midden. Han van der Goes speelde de gehele avond kerst- en andere muziek. Heerlijk rustig zodat er ook gepraat kon worden. We genoten van een heerlijk buffet en na afloop was er de loterij. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de VanderGoes-stichting MS voor jongeren, waarvan Han een korte uiteenzetting gaf, en voor de stichting Veme (Voor elkaar met elkaar). Deze stichting zamelt geld in om huisvesting te realiseren voor gehandicapte jongeren, o.a. voor de dochter van een van onze leden. De dames kochten veel loten en de prijzen, allen gedoneerd door onze sponsoren en gezellig ingepakt door de bestuursleden, werden bijzonder gewaardeerd. Het was een mooie avond in kerststemming en de dames gingen naar huis met het nieuwe jaarboekje, een kerstkaart en een kerstster.

 

22 november 2019 bezoek aan de beroemde Kerstfair rondom Kasteel Haarzuilens

Op deze vrijdag vertrokken we met 7 dames van ons KVG en 9 dames van KVG Kwintsheul in de bus van Pasteur richting Kasteel De Haar in Haarzuilens.

Daar aangekomen mengden we ons in de massa bezoekers van een prachtige kerstfair. Meer dan 220 kraampjes, tenten en stalletjes konden worden bezocht. Omdat het prachtig weer was werd er overal gezellig buiten koffie en glühwein gedronken. Het rook overal lekker en er waren hapjes en snacks te verkrijgen. Diverse koortjes en koren traden op in Dickensachtige kledij, hetgeen de sfeer erg verhoogde. Na 16.30u werd het donker en gingen overal de lichtjes aan. Ook de watershow was mooi om even bij te gaan zitten op strobalen. Het kasteel, dat ook van binnen te bezoeken was, werd prachtig verlicht. Het was een genot om rond te struinen langs de vele kerstartikelen en de mooie en aparte kleding in de stands.

Wij vertrokken om half 6 en genoten vervolgens van een heerlijk 3-gangen-diner in het Wapen van Harmelen waar we – ondanks de drukte aldaar – hartelijk ontvangen werden. Na het diner reden we terug en via diverse stops in Den Haag en Wateringen, werden alle KVG-dames weer keurig thuis afgeleverd. Het was een prachtige dag waar we mooie herinneringen aan bewaren.

 

18 november 2019 Herder Lex op bezoek

Op maandag 18 november was Lex Thoen bij ons te gast. Was hij vroeger onderwijzer, en later eigenaar van een sport- en evenementenbureau, nu is hij herder. De ziekte van zijn vrouw Karin heeft hem laten inzien wat de werkelijke waarden zijn in het leven. Eenmaal in de week is hij, sinds 9 jaar, een dag herder van de Vockestaaert schaapskudde in Midden-Delfland. Daar loopt hij met zijn hond en 350-400 schapen door dit natuurgebied. Dikwijls lopen er mensen met hem mee om welke reden dan ook. Een bedrijfsuitje, een familiegebeuren of zomaar om van de natuur te genieten. Van al deze ontmoetingen schrijft Lex een blog, waarvan hij er drie met ons deelde. Het was een fantastische avond met ontroerende momenten en een geweldige verteller. Chapeau.

 

21 oktober 2019 Vaatchirurg Bob Knippenberg

Deze avond was de heer Bob Knippenberg de spreker op onze ledenavond. Met een zeer interessante lezing over de hybride operatiekamer nam hij ons mee in zijn leven als vaatchirurg. Hij sprak over de ontwikkelingen in zijn vakgebied en over de samenwerking tussen de disciplines in het ziekenhuis. Waren het eerst aparte werkvelden, nu wordt er samengewerkt. Dit leidt tot betere resultaten voor de patiënt, wat uiteindelijk de bedoeling is. Daarnaast bestaat 40% van de totale ziekenhuiskosten uit ‘herstelbehandelingen’ op welke manier dan ook ontstaan: reactie geneesmiddelen, verkeerd uitgevoerde behandelingen etc. Hier wordt aandacht aan geschonken. Met name het betere zicht op de beeldschermen in de operatiekamers moet de artsen beter inzicht geven om de behandeling adequaat uit te voeren.
Het was interessant om de ontwikkelingen te horen van open hart operaties – algemeen en vol risico’s in het verleden – tot het plaatsen van stents op allerlei plaatsen in het lichaam, zelfs in het hoofd, via de ader in de lies. We hebben de stents zelf kunnen vasthouden, een mooi stuk techniek.
Het was een zeer interessante avond.

 

Woensdag 25 september 2019 Boerengolfen bij Hoeve Bouwlust in Maasland

Het jaarlijkse uitstapje voor de dames van KVG Monster bracht ons dit keer naar Hoeve Bouwlust in Maasland. Het weer was dreigend. Daarom ging de reis per auto in plaats van met de fiets. In Maasland aangekomen stond er een heerlijke lunch klaar. Zelfgemaakte tomatensoep en zuivelproducten van de boerderij vormden een belangrijk deel hiervan. Na de lunch vertrokken de dames, voorzien van goede laarzen, het weiland in. Allen gewapend met een golfstick met klompje eraan en per groepje één bal. In groepjes van 4 of 5 moest de bal in 10 verschillende holes geslagen worden. Deze lagen verspreid over het grote weiland achter de boerderij maar wel dikwijls op lastige plekken zoals aan de rand van slootjes. Ook moest de bal over de sloot geslagen worden om een route af te snijden. Dit lukte uiteraard niet iedereen. Met de klomp kon de bal dan uit het water gevist worden. De dames in de wei besteedden niet veel aandacht aan de dames uit Monster, gewend als ze zijn aan dit soort bezoekers. Een bijzondere ervaring om zo tussen de koeien door te wandelen. Na anderhalf uur waren de groepjes weer terug bij de boerderij. Hier stond een lekker drankje klaar en werden verhalen uitgewisseld en grappige foto’s getoond. Om half 5 reden de 22 dames weer naar Monster. Het was een heel geslaagde middag.

 

16 september 2019 Spectaculaire modeshow van Itsmi bij KGV Monster

Als start van het seizoen 2019-2020 organiseerde KVG Monster een modeshow in De Noviteit. Dit in samenwerking met Itsmi damesmode uit de Hortensiastraat, waarvan eigenaresse Marije de presentatie verzorgde. Het werd een wervelende avond als start van het nieuwe seizoen. De sets herfst- en winterkleding werden geshowd door 8 dames, allen leden van dit vrouwengilde waarvan 5 bestuursleden. De dames liepen zelfverzekerd op de catwalk op live muziek van zangeres Tessa uit Monster en op bekende melodieën van o.a. Abba. Ze waren prachtig gekapt en opgemaakt. Kapsalon Chantelle zorgde voor bijzondere kapsels en Apotheek en Beauty nam de make-up voor haar rekening. Tijdens de show droegen de dames bijpassende brillen afkomstig van Optiek Van der Gaag. In de pauze was er gelegenheid voor kleurenanalyse en advies over huidverzorging en make-up. Hier werd door de bezoekers gretig gebruik van gemaakt. Na de pauze werd er voornamelijk kleding geshowd gemaakt van geruite stoffen , de ruit is het thema van dit seizoen. Een grande finale met ballonnen – verrassend aangeboden door Itsmi vanwege het 60-jarig bestaan van het KVG – sloot deze prachtige avond af. De 120 bezoekers ontvingen na afloop een goody bag met artikelen en kortingsbonnen van de meewerkende winkels.

 

20 mei 2019 Petra en Wiarda

Op maandag 20 mei 2019 verzorgden Petra & Wiarda, singer-songwriter duo, een sfeervol optreden voor ons. Petra Bassant bespeelde de akoestische gitaar en Wiarda Eerens de mondharmonica. Samen zongen zij een mix van eigen geschreven nummers en covers van muziek uit de jaren ‘70.

Het was een fijne luisteravond.

 

22 maart 2019  Boekpresentatie: een avond bij de vrouwenvereniging

Op vrijdag 22 maart vond er in boekhandel De Vries Van Stockum in Den Haag een presentatie plaats van het boek ‘Een avond bij de vrouwenvereniging’ met tekeningen van Babette Wagenvoort en tekst van Lokien de Bie.
Het eerste exemplaar werd door Babette overhandigd aan Ineke Zwinkels, voorzitter van ons KVG Monster. Ons KVG en ook andere vrouwenverenigingen uit het Westland hebben model gestaan voor dit boek. Na per ongeluk kennis gemaakt te hebben met het fenomeen ‘vrouwenvereniging’ was Babette heel verrast dat dit nog bestond en nog zo druk wordt bezocht door vrouwen in deze tijd. Zij verdiepte zich verder in de vrouwenverenigingen en er bleek weinig tot geen boeken of informatie over te bestaan. Dat inspireerde haar om er een boek over te maken. Meerdere keren kwam ze op bezoek bij ledenavonden. Zij interviewde Ineke Zwinkels en ook andere dames kwamen aan het woord. Vijf jaar na haar eerste bezoek is dan nu het boek gepresenteerd. Het was een feestelijk gebeuren van een boek waarvan gezegd kan worden ‘het bestaat nog in deze tijd’ en zeker in het Westland is er nog grote saamhorigheid bij de vrouwenverenigingen. Het boek is te koop bij De Vries en Van Stockum aan het Spui in Den Haag.

 

28 maart 2019 Kookworkshop

Op deze donderdagavond konden we genieten van een workshop koken, 18 dames namen er aan deel. Na een welkomstdrankje mochten we met tweetallen achter een fornuis staan, om verschillende kleine hapjes klaar te maken. Het werd een gerinkel en geratel van potten, pannen en stemmen. Iedereen had het enorm naar zijn zin en kreeg het er warm van.

Voorbeelden van de tapas waren kippenpootjes, gehaktrolletjes, gevulde sweetbites, champignons in roomsaus, Griekse salade, caprese hapjes, brood met knoflook en tomaat, tortilla, quesadilla, geitenkaas met spek, garnalen met mango en als toetje appel-kaneel cheesecake. Toen het kokkerellen klaar was, konden we met zijn allen aan tafel om de tapas te nuttigen. Heerlijk!

Het was een supergezellige avond.

 

21 februari 2019 Bezoek Monsterse Reddingsbrigade

We gaan deze avond op locatie bij de Monsterse Reddingsbrigade in Ter Heijde. Met een grote groep dames (64) worden we door Roel Batelaan en Mario Nederpelt ontvangen met een kopje koffie en een heerlijk koekje.Na een hartelijk welkom, worden we in 2 groepen verdeeld, en gaat een groep naar de opslagruimte van alle wagens en materiaal. De andere krijgen een uitleg over de organisatie van de vele vrijwilligers op het strand, en activiteiten.

Het doel van de reddingsbrigade is het bestrijden van de verdrinkingsdood, in de ruimste zin van het woord. Dit doen zij primair door op het Westlandse strand preventief en waar nodig repressief op te treden. Maar ook d.m.v. opleiding en voorlichting. Een groep jongeren vanaf 13 jaar krijgen les in het zwembad de Boetselaer.
We hebben een geweldige avond met presentatie en een rondleiding door de loods gehad van Martin en Ton, die zeer gepassioneerde vrijwilligers zijn in deze organisatie, met vele vrijwilligers.

Nog even ter verduidelijking: De reddingsbrigade Ter Heijde is niet hetzelfde als de KNRM. De laatste komt vooral in actie bij mensen/schepen in nood op het water in de buitenzone.

 

21 januari 2019 Kaartavond

Deze traditionele klaverjasavond was weer een groot succes! Onder de bezielende leiding van Piet van der Sande namen de leden en hun partner hun plaatsen in om 3 rondes te klaverjassen. Aangezien niet iedereen dit spel speelt, was er ook gelegenheid om canasta te spelen, een spel dat door een groot aantal leden regelmatig thuis wordt gespeeld. Hier werd door 16 leden enthousiast gebruik van gemaakt, er moest één lid ingewijd worden in dit leuke spel en zij doorstond dit uitstekend. Fijn dat dit groepje zo goed samenwerkte!

Na afloop werd de uitslag bekend gemaakt door Piet en konden de gelukkigen hun prijzen uitzoeken. Voor beide spellen waren er poedelprijzen. De prijzen stonden keurig ingepakt op de tafels. Vervolgens was er de loterij waarvan de opbrengst ten goede komt van onze vereniging. Ook hierbij waren veel prijzen te verdienen. Na afloop deelde Piet doosjes verse tomaten uit die gekweekt zijn zonder daglicht. Volgend jaar weer!

 

7 januari 2019: Cabaret 7eVen

Op maandag 7 januari openden we de avond met nieuwjaarswensen voor 2019. Dit werd gevolgd door een spetterend optreden van cabaretgroep 7eVen, een groep bestaande uit 7 dames, zes zangeressen en een pianiste/zangeres. Ze lieten zien hoe het leven van vrouwen verloopt, inclusief een parodie op de overgang en de stress om met het gezin op vakantie te gaan. De sketches werden afgewisseld met liedjes op mooie melodieën zoals ‘Hij maakt me bang’ (uit Jesus Christ superstar) en Dona nobis pacem, gezongen met ons allen als een canon. De dames schrijven alle teksten zelf. Hun prachtige stemmen passen heel goed bij elkaar en met hun verschillende karakters en leuke aankleding verzorgden ze voor ons een aansprekend programma.

Een bijzonder goede start voor ons KVG in dit nieuwe jaar.