Terugblik 2018

 

REDPEN

20 december 2018 Kerstvaart-Ooievaart

Op deze donderdag  vertrokken we met 7 dames naar Den Haag voor een kerstvaart door de grachten van deze stad. We waren op tijd in het centrum en hebben eerst genoten van de projectie van 200 jaar Nederland op de gevel van de Ridderzaal. Om 19u vertrokken we, gehuld in poncho’s, vanaf de Bierkade. We zagen de stad vanaf het water, dat is toch echt anders dan vanaf de straat. Langs hoge ministeries en langs prachtige huizen. Onderweg werden er afwisselend kerstverhalen verteld door de gids en kerstliederen gezongen door een jonge zangeres. Vooral onder de bruggen klonk dat mooi. We stopten voor een kop snert bij het Noordeinde, waar de zangeres nogmaals optrad. We voeren mee terug naar het beginpunt en maakten vervolgens nog een wandeling door de Grote Marktstraat langs de mooi versierde winkels op weg naar de tramhalte.

 

17 december 2018 Kerstviering

Op maandag 17 december werd er in de kapel van de Noviteit een sfeervolle kerstviering gehouden. Begeleid op de piano door Theo Kok zongen de dames bekende kerstliederen. Het kerstverhaal ging over de geboorte van een kindje met het Down-syndroom, hetgeen in eerste instantie door haar ouders niet werd geaccepteerd.

Na de koffiepauze vertelde mevrouw Janneke van Rees prachtige kerstverhalen, zoals het verhaal over de geboorte van een meisje bij de Eskimo’s en het verhaal van de kaars in het Jappenkamp. Ook declameerde ze enkele kerstgedichten. Na afloop was er de kerstloterij met mooie en zeker mooi ingepakte prijzen waarvan de opbrengst bestemd is voor Hospice Beukenrode in  Naaldwijk.

 

22 november 2018 Stamppotten avond

Op donderdag 22 november organiseerden we een stamppotten avond. Dit keer op een andere locatie, in de Fata, een vertrouwde locatie. Zowel de locatie als de verschillende gerechten vielen zeer in de smaak. We genoten van zuurkool, rode kool, boerenkool en peen met uiten, gelardeerd met een balletje gehakt en een worstje. Na afloop was er een Sinterklaasact van twee dozen. Op rijm lieten ze alle dames een kadootje uitzoeken uit zak of mand. Zo kort na de aankomst van de Sint ontstond het gevoel van de komende feestdagen. Met dank aan Joke en Anke.

 

 

15 oktober 2018 Neuro  Linguïstisch Programmeren

Anneke Diepenhorst uit Maasland was deze avond bij ons te gast. Zij behandelde met ons de vragen en antwoorden over de werking van ons brein. Het blijkt dat er mensen zijn bij wie het brein werkt op zien, bij anderen op horen of weer bij anderen op voelen. Tevens blijkt dat het woord NIET niet wordt geregistreerd! Een interessante avond waarop we ook enkele praktische oefeningen deden die tot grote hilariteit leidden.

 

17 september 2018 Be Vocal te gast

Op deze eerste avond van het nieuwe seizoen verzorgde de muzikale groep Be Vocal de avond bij ons gilde. Twee dames en twee heren brachten allerlei nummers uit diverse musicals ten gehore. Van oude nummers uit de tijd van Wim Sonneveld en de Sound of Music via Evita tot nummers van Abba uit de nieuwe musical Mamma Mia. Bij veel nummers werd meegezongen of geklapt. De verkleedpartijen waren soms hilarisch en een andere keer erg mooi zoals bij het nummer “Don’t cry for me Argentina”. De 4 rekken met kleding die ze bij zich hadden hingen vol met diverse kostuums en de nodige pruiken en overige accessoires. We waren onder de indruk van de zang- en danskwaliteiten van deze muzikale groep uit Puttershoek. Ze werden begeleid door 3 eigen technici die voor geluid en belichting zorgden.

 

13 september 2018 Dagje uit naar Leerdam en Schoonhoven

Op donderdag 13 september vertrokken 26 dames van het KVG Monster per bus naar Leerdam om hier de kristalfabriek Royal Leerdam Crystal te bezoeken. Na ontvangst met koffie en gebak werd de groep door een deskundige rondleidster rondgeleid door de fabriek waar de glasblazers hun ambacht uitoefenen. De grondstoffen voor kristal worden verwarmd tot een temperatuur van 1400ᵒ C waarna het er, in stroperige toestand, door de glasblazer in laagjes wordt uitgehaald aan een lange stok. Bij voldoende gloeiend heet materiaal werden er die ochtend lange vazen van geblazen waar ook nog een kleurstof aan werd toegevoegd. Na nog wat nabewerking gingen de mooie vazen de koeloven in om op kamertemperatuur te komen. Klaar voor de verkoop. Een prachtig stukje vakwerk.

Vervolgens vertrok de bus via een mooie route langs de rivier De Linge naar Schoonhoven waar de dames de tijd zelf mochten besteden. Gezien het prachtige weer werd er buiten genoten van een lunch en daarna was er voldoende gelegenheid om het mooie Zilvermuseum te bezoeken. Deze bijzonder geslaagde dag werd afgesloten met een diner in Harmelen waarna de terugreis naar Monster werd aanvaard.

 

4 juni 2018 Jaarlijkse fietstocht KVG Monster

Op deze mooie maandagavond vertrokken 32 dames van KVG Monster voor een bijzonder geslaagde fietstocht door het Westland. Het weer zat mee. Vanaf de Machutuskerk ging de route naar Naaldwijk en Honselersdijk  via de De Lier en de Burgerdijkseweg naar de Hoefweg. Hier was de koffiestop bij het tuinbouwbedrijf van de familie Overgaag waar de dames in de kantine genoten van een lekker bakkie. De route ging verder langs Naaldwijk en via het Boomgaardspad richting ’s-Gravenzande. Hier werd de tocht afgesloten met een drankje bij Café De Witte op het Marktplein. Weer terug in Monster stond er 30 km op de teller. Met dank aan Ada Slaman die de route heeft uitgezet.

 

29 mei 2018 Fietstocht Melania

Op dinsdag 29 mei werd de jaarlijkse fietstocht voor Melania gefietst, voor het goede doel waar we jaarlijks aan bijdragen. Dit keer deden er 18 dames aan mee. We vertrokken om 13u bij de Machutuskerk richting Naaldwijk. Vanaf hier ging de route via Poeldijk en het Wenpad naar het Ockenburgse bos. Bij De Ock werd pauze gehouden. Onder het genot van heerlijke koffie of een drankje zaten we buiten op het terras en konden genieten van de moestuin en de kruidentuin. We vervolgden de tocht over het duinpad naar Monster en via het pad langs de Westlandse Druif reden we naar Naaldwijk. De lucht begon te betrekken en we fietsten via het Boomgaardspad iets sneller naar het Hof van Heden. Hier werden we ontvangen door Ada Groenewegen en kregen we een smakelijke maaltijd. Intussen begon het verschrikkelijk te onweren en nog veel harder te regenen. Iedereen raadpleegde haar mobiel om te zien wanneer het iets minder zou regenen. Dat was tegen 19u. De maaltijd was heel gezellig verlopen en iedereen vertrok na afloop heel snel naar huis, waarbij wel de regenkleding nodig was. Met dank aan de dames van KGV Naaldwijk en de ondersteuning van de dames van KVG Wateringen.

 

14 mei 2018 Het leven van een vrouw, Lia Verheul

Op de laatste maandag voor de zomervakantie, 14 mei, kwam mevrouw Lia Verheul ons verrassen met liedjes en scenes uit het leven van de vrouw. Al zingend en verhalend herkenden we allemaal de dingen uit onze jeugd, jonge jaren, het huwelijksleven, de kinderen en de kleinkinderen. Lia speelde afwisselend vrouw en man en dat gaf een speels karakter aan het optreden. De liedjes hadden bekende melodieën en de tekst verscheen op het grote scherm, zodat we gemakkelijk konden meezingen, o.a. ‘Op ’n mooie Pinksterdag’….

Het was een goede avond en we hebben ervan genoten.

 

18 april 2018 Lunchconcert in het Zuiderstrandtheater

Op – de zonovergoten – woensdag 18 april fietsten 21 dames van KVG Monster over het duinpad naar het Zuiderstrandtheater in Scheveningen om een lunchconcert bij te wonen. Het Residentieorkest trad op in een verhaal over een ver afgelegen klein eiland en het verhaal van een jongen die naar het vaste land wilde. De muziek werd ondersteund door een prachtig beeldend verhaal op een groot scherm boven hen. Naast een grote groep basisschoolleerlingen hadden ook de dirigent en de orkestleden een beeldende rol in het verhaal waarin tenslotte heimwee de hoofdrolspeler weer naar huis bracht. Na afloop genoten de dames van een heerlijke lunch op het terras van de Haagse Beek in Kijkduin.

 

16 april 2018 Op bezoek bij de Monsterse Brandweer

Op maandag 16 april brachten de dames van het KVG Monster een bezoek aan de brandweerkazerne. Op het programma stond een huistest om te laten zien welke maatregelen je kunt nemen om brand in de woning te voorkomen. Rookmelders ontbraken nog wel eens en ook koken nog veel dames op gas. De opladers blijven dikwijls in het stopcontact zitten en tv’s op stand-by. Vervolgens lieten trotse brandweerlieden zien hoe ze – op vrijwillige basis – altijd klaar staan om uit te rukken met de diverse wagens, afhankelijk van de oproep. Grote indruk maakten de wagen met de uitrolslang van een kilometer en de efficiency van de organisatie. Iedere plaats in de brandweerauto staat voor een bepaalde functie om te zorgen dat de brandweerauto binnen 8 minuten op de plaats van bestemming is. Chapeau voor deze 24 vrijwilligers in onze woonplaats Monster.

 

19 maart 2018 Jaarvergadering en lezing ‘Kunst in de buitenruimte’

Tijdens de jaarvergadering werd de terugblik verlevendigd met een presentatie van foto’s. Dit om alle activiteiten nog eens de revue te laten passeren. Op deze avond werden Corry Laarman en Corry Stam in de bloemetjes gezet omdat zij respectievelijk 25 en 50 jaar lid zijn van onze vereniging.

Na de pauze kwam José Knippenberg ons het een en ander vertellen over ‘Kunst in de buitenruimte’ . In het verleden werd een gedeelte van het budget voor een nieuwbouwproject besteed aan ‘kunst in de buitenruimte’ om de buurten op te vrolijken. In het centrum van Den Haag is een  looproute met 20 kunstobjecten. Deze worden regelmatig verplaatst, zodat er steeds een ander zicht op is.

Het was een gezellige en interessante avond.

 

6 maart 2018 Bezoek Vlaardinger Museum

Met 3 auto’s vertrokken we naar Vlaardingen. Tot onze verbazing konden we vóór het museum de auto parkeren en gratis. De rode loper lag uit en de gehele ochtend was er een optreden van een shantykoor. We bekeken de mooie kamers van het voormalige woonhuis van de familie Van der Linden. In het achtergebouw stonden diverse vissersschepen opgesteld en werd de geschiedenis van Vlaardingen verhaald. De haven was ook lange tijd de thuishaven voor de Scheveningse vissersvloot waar toen, met de westerstormen, de boten in zee verdwenen. En op de kade werden de vissersboten gebouwd. Dit jaar wordt gevierd dat Vlaardingen 1000 jaar bestaat. Destijds dankzij Dirk III die met zijn leger het leger van de Duitse keizer versloeg. Na deze overwinning ontstond Holland. Dat wordt dit jaar feestelijk gevierd.

Na afloop zijn we gaan lunchen bij De Hofnar. Een gezellig adres waar je lekkere broodjes kunt eten.

 

19 februari 2018 Een wandeling met Hella van der Wijst

Maandagavond 19 februari hebben wij op een bijzondere avond kennis gemaakt met Hella. Al jaren bekend van het mooie programma De Wandeling en ook van o.a. Geloof ,Hoop en Liefde ! Er was een grote opkomst, waar wel uit bleek, dat haar programma`s velen aanspreken en ieder was vol verwachting naar deze avond toegekomen.

Die verwachting is zeker uitgekomen, Hella vertelde open over haar jeugd en leven en vooral over haar ouders, met name haar vader. Die pet past iedereen ! Mooie herinneringen deelde ze met ons en tussendoor vertelde ze over ontmoetingen met vele mensen. In de Wandeling heeft ze tijdens de persoonlijke gesprekken met mensen veel prachtige natuurgebieden leren kennen en door de andere programma`s allerlei dorpen en steden. Ze was al voor de 3e keer in Monster. Op het scherm maakte een gesprek dat zij liet zien uit haar vroegere programma erg veel indruk, waardoor er vragen loskwamen en ook de eerste verhalen werden gedeeld. Elkaar in de ogen kijken en wat zie je en voel je bij de ander. Ja een klik en emoties ! Zo leerden we anders naar elkaar kijken en leerden we elkaar ook beter kennen.

Prachtig  was het verhaal over de shag, zo indrukwekkend. Om nooit te vergeten. En dat bijzonder engeltje, dat elke dag bij een lichtje staat en straalt. Het Maria beeldje van Maria, heel mooi !………Wie ben je ?……. Dat is best een moeilijke vraag, maar Hella ondersteunde en stuurde bij en ja… heel positieve resultaten kwamen hier uit naar voren.

Mijn column ,opgetekend in de tram over een kleine/ grote man, die zijn levensverhaal vertelde aan een mevrouw tegenover hem, heb ik met plezier gedeeld. Hella paste heel knap haar programma hier en daar aan en zo ontstonden er verbindingen. De verschillende verhalen van haar ervaringen sloten geruisloos aan bij de vertellingen van de KVG dames.

Het warme haardvuur op het scherm weerspiegelde de warme sfeer tijdens deze avond , net als de “spiegeltjes “in onze ogen. Dat wisten we nog niet, want we kijken elkaar te weinig diep in de ogen in deze jachtige maatschappij. Aandacht voor elkaar en erop uit om interessante mensen te ontmoeten, waardoor je elke dag weer ‘groeit “als mens. Probeer je te uiten naar de ander en zeg wat je al steeds wilde zeggen en doen. Dat is wat Hella ons heeft meegegeven. !!

Een lieve vrouw met een warm hart en een open blik naar de mensen om haar heen.  Ze vraagt en is eerlijk.  Zo schept ze een sfeer waarbij mensen hun gevoelens en levens verhalen wel met haar willen delen. !! Prachtig toch !!  Een avond met een gouden randje, die nog lang in onze gedachten zal blijven. Over herinneringen gesproken !!

Marianne Henstra

 

8 februari 2018 Horeca Academie

Donderdag 8 februari zijn we met 9 leden gaan dineren bij de Horeca Academie in Den Haag. Het 3-gangen menu was met zorg samengesteld door de opleiding en het ging – op verzoek – vergezeld van een wijn- of bobarrangement. Leerlingen van de opleiding gaven uitleg bij de diverse gerechten. Bijzondere gerechtjes waren de – op 63oC – gekookte eidooier als garnering op kalfsgehakt. En ook het gefrituurde palmkoolblad. Dit was bijzonder van kleur en knisperig van beet. Het nagerecht bestond uit ijs met een kletskop erin gestoken en een heerlijke mousse op een bodem van speculaas. We kregen er heerlijke dessertwijn bij. Het mooi gevouwen servet trok de aandacht en we hebben het uitvoerig bestudeerd. Dit uitje is voor herhaling vatbaar.

 

18 januari 2018 Kaartavond

Op 18 januari was de jaarlijkse kaartavond. Ook dit jaar weer onder leiding van Piet van der Sande. Er deden 44 mensen aan mee. Er kon geklaverjast worden maar ook was er gelegenheid om canasta te spelen. Op deze avond mogen er introducees meekomen en het klaverjassen trekt altijd wel heren aan. De drie ronden werden fanatiek maar ook met plezier gespeeld. Aan het eind van de avond reikte Piet de prijzen uit, voor elke tafel een prijs en uiteraard was er een poedelprijs. In de pauze werden er door de bestuursleden loten verkocht en de trekking hiervan volgde na de prijsuitreiking van het kaarten. De opbrengst is voor onze eigen kas om zodoende weer mooie avonden te kunnen organiseren.